'We hebben samen dezelfde Koning en leven in hetzelfde Koninkrijk' Marco van der Graaf

Blog Micah Global Consultation – Marco van der Graaf

‘Terugtrekken’

Deze week ben ik in Lima om deel te nemen aan de Micah Consultation. Dit is een bijeenkomst die één keer per drie jaar plaats vindt. Afgevaardigden van kerken, organisaties, universiteiten uit 63 landen zijn bij elkaar. Centraal thema voor de week is Justice, Peace en Joy: gerechtigheid, vrede en vreugde.

 

Het doel van de deze consultatie die dit jaar voor de zesde keer bijeenkomt is om met elkaar over een aantal belangrijke zaken te praten:

  • Hoe moeten we als christenen reageren op geweld en de conflicten die we om ons heen zien in de wereld?
  • Hoe participeren we in de samenleving om op zoek te gaan naar wat goed is voor ons allen?
  • Wat zijn belangrijke aandachtsgebieden waar we als Micah Global samen achter moeten gaan staan? Denk aan corruptie, vooroordelen die verdeling en conflicten veroorzaken, slavernij, duurzame relatie met de schepping, religieus fundamentalisme, geweld tegen vrouwen en het brute geweld van IS.

Deze ochtend vroeg een journalist uit Nederland aan me of ik het niet gek vind dat zo’n grote groep mensen vanuit de hele wereld zich terug trekt op een conferentie terwijl er zoveel aan de hand is in de wereld. Ik vind dit een zeer treffende vraag. Eerlijk gezegd is het een vraag die ook bij mezelf opkomt in de afgelopen weken voor mijn vertrek. Van alles te doen op kantoor en dan een week weg, kosten maken en weinig tijd voor alle bezigheden thuis, in de kerk en op kantoor. Het is ook een vraag die door mensen om me heen gesteld wordt. Soms maken ze een grapje en noemen het een snoepreisje. Begrijpelijke perceptie: Peru is een schitterend land!

 

Halverwege de week realiseer ik me door de vraag die me werd gesteld dat wat we hier aan het doen zijn niets met terugtrekken te maken heeft. Sterker nog: het front van het mandaat van Tear is hier en nu. De voorhoede in al het werk wereldwijd is hier aanwezig. Christelijke leiders betrokken op doen van daden van gerechtigheid in de wereld. Het werk waar we mee bezig zijn is immers niet iets van de korte termijn. Niet iets van een project, een aktielijst of handen uit de mouwen. Bij elk van de bovengenoemde onderwerpen kan geen sprake zijn van een snelle oplossing of sprint. We zijn met een marathon, werk van de lange termijn. Voor een marathon heb je uithoudingsvermogen nodig en de juiste voeding, training en rust. Dat is essentieel voor elke atleet.

 

Vanochtend stond er een dame uit Hongarije op het podium. Ze was de enige afgevaardigde uit dat land. Ze doet prachtig werk en is met van alles bezig. Maar door haar verhalen heen klonk de eenzaamheid, de enorme omvang van haar werk en de zoektocht naar bevestiging. Ik realiseerde me opnieuw hoe belangrijk het is dat we hier met elkaar belangrijke momenten delen, verhalen, gedachten en dromen. We zoeken bevestiging in het samen leven vanuit het hele evangelie (proclamatie en demonstratie). We lopen samen op met de kerken en de gemeenschappen waarin we leven.

 

Deze week wordt gedeeld, gebeden, gehuild en gelachen. We hebben samen dezelfde Koning en leven in hetzelfde Koninkrijk. We staan samen aan het front met alle mensen van goede wil. Juist deze week, juist op deze manier. Dat is geen terugtrekken maar een beweging naar voren.

 

Deze blog is geschreven door Marco van der Graaf, algemeen directeur bij Tear.

 

Lees ook de blog die Bettelies Westerbeek eerder deze week schreef.