Miriam Jongeneel deed een capsule wardrobe

Capsule Wardrobe

Tweedehands 

Ik ben  in 2015 begonnen met tweedehands shoppen en koop nu al sinds 2016 alleen maar tweedehands. Ik ben er gewoon ingerold.  Ik had al wel vaker gehoord van misstanden in de kledingindustrie, daar wilde ik graag iets mee. Tijdens een tussenjaar in Amsterdam had ik opeens allemaal leuke tweedehands winkels en vlooienmarkten in de buurt. Ik kreeg de smaak helemaal te pakken.

Geen nieuwe kleding?

Het is zeker duurzamer om tweedehands kleding te kopen. Maar evenveel kleding bij de kringloop halen, de helft niet dragen en na een jaar weer alles de kledingcontainer in gooien? Volgens mij heb je dan nog steeds niet de juiste relatie met kleding. Het is pas duurzamer als je de kleding ook langer gaat dragen, en niet elk jaar een nieuwe tweedehands jas gaat kopen, voor elk seizoen.

Twee jaar geleden besloot ik met twee vriendinnen met wie ik toen in huis woonde, drie maanden lang helemaal niets nieuws te kopen (dus ook geen tweede hands) en de capsule wardrobe  te doen. Dat betekende voor ons, beperken tot iets van 37 items in onze kledingkast.

Bewustzijn

Dat was toen een grote uitdaging. Ik merkte ook gauw dat ik eigenlijk geen kleding had waar ik echt van hield en waar ik mij goed in voelde. Ik had namelijk vooral kleding gekocht die trendy was, maar niet zozeer bij mij paste. Dat is inmiddels wel veranderd. Vooral doordat ik de capsule wardrobe ging doen. Daardoor werd ik me meer bewust van wat ik echt leuk vind. Ik ben sindsdien bewuster gaan shoppen. Als ik weet wat ik nodig heb,, dan ga ik daar specifiek naar op zoek.  Op die manier probeer ik dus minder kleding te kopen, langer de tijd te nemen, zodat ik mijn kleding vaker en met meer plezier kan dragen.

 

Ik vind het belangrijk om mij bewust te zijn van de kleren die ik heb en niet steeds meer kleding te willen kopen en daar zoveel mee bezig te zijn. Ik geloof dat God van ons vraagt geen schatten op deze aarde te verzamelen, maar in de hemel (Mattheüs 6:19-21).

Voor mij betekent dit om niet materialistisch ingesteld te zijn, mij niet te druk te maken om onder andere kleding. Niet bij te dragen aan het consumentisme , en dus een stop te zetten op alsmaar spullen kopen en mee te gaan met de leugens dat ik zo veel nodig heb om gelukkig te zijn. Ik wil bewust omgaan met mijn kleding, en dankbaar zijn voor wat ik heb, maar ook bereid zijn om alles weg te geven omdat die kleding mij niet maakt tot wie ik ben.

Wat is de capsule wardrobe nou eigenlijk?

Het doel van capsule wardrobe is om minder kleding te kopen. Dit is hoe het werkt: Je hebt 33 tot 37 items in je kast liggen voor 3 maanden, dus 1 seizoen. Accessoires, sportkleding, ondergoed en pyjama’s doen niet mee. Zoek je kledingkast uit en houd alleen de dingen die je echt leuk vindt. Let er ook op dat je kleding goed bij elkaar past. Liever niet die ene broek die je eigenlijk alleen maar met dat ene truitje kunt dragen. Het mooie is: de regels staan niet vast.  Ik heb een koud huis, daarom heb ik een aantal warme truien en vesten die ik niet bij mijn capsule wardrobe tel, die ik alleen thuis draag. Verder tel ik een aantal lange en korte mouwen shirts als ondergoed, omdat ik ze uitsluitend draag onder een trui (#winter). Dan heb ik dus 34 kledingstukken, inclusief jassen en schoenen van 21 december tot en met 20 maart. Ik weet nu precies wat ik in mijn kast heb hangen, het is namelijk erg overzichtelijk. Het doel met de capsule is ook om uiteindelijk geen nieuwe kleding meer te hoeven kopen, tenminste erg zelden, alleen om iets te vervangen als het kapot is.  

Doe je ook mee? – Stappenplan

Miriam Jongeneel studeert HBO-theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede. Ze loopt stage bij Micha Nederland.

Gerelateerd