Bisschop opgepakt na protest corruptie

Iedere maandag protesteren in het zwart geklede inwoners van Kampala, de hoofdstad van Uganda, tegen corruptie. Zij ‘rouwen’ als Black Monday beweging over de financiële schandalen die hun land teisteren. Begin vorige maand arresteerde de politie een aantal van hen, waaronder de 58-jarige Anglicaanse bisschop David Zac Niringiye.

 

Hij was verscheidene malen in Nederland voor lezingen. Bisschop Zac pleit al jaren tegen corruptie en voor meer openheid daarover. 11 maart moet hij zich weer bij de politie melden.

 

Ordinair
Leden van Black Monday vragen aandacht voor diefstal van politici en ambtenaren. “Corruptie is niet meer dan ordinair stelen van de gewone Ugandees. Mensen sterven omdat ze de toegang tot de gewone basisgezondheidszorg missen”. Zorg die met voldoende geld wel gerealiseerd had kunnen worden, aldus de verontwaardigde bisschop, die met een anti-corruptienieuwsbrief op zak werd gearresteerd op de Makere University in Kampala.

 

Transparantie
Uganda bungelt wereldwijd onderaan op de 130e plek van de 147 landen op de internationale corruptie-index (TICPI). Hoewel de Ugandese president, Yoweri Museveni, onlangs de wens aangaf corruptie een halt toe te roepen, is er in de zaak van bisschop Zac en de Black Monday beweging weinig van meer transparantie te merken.

Maandag 11 maart moet de gearresteerde bisschop zich weer melden bij de politie. Hem hangt vervolging boven het hoofd vanwege het aanzetten tot geweld. Een aantijging die niet past bij het vreedzame karakter van de Black Monday beweging.

 

Gerechtigheid
De internationale Michabeweging, Micah Challenge, startte daarom een actie om bisschop Zac en de Black Monday vrij te pleiten van rechtsvervolging. De Michabeweging, genoemd naar de gelijknamige Bijbelse profeet is wereldwijd actief in 83 landen en roept op tot sociale en ecologische gerechtigheid. Ook Micha Nederland stuurde, mede namens de Nederlandse kerken, een pleitbrief naar de Ugandese ambassade. Later dit jaar haakt Micha Nederland met Micha Zondag, 20 oktober aan bij de internationale campagne ‘Exposed: shining a Light on corruption’.