Nienke Westerbeek: ‘Ik was als puber per ongeluk heel groen’

Nienke Westerbeek in Kenia

Als puber maakte ik een werkstuk over het milieu en was ik voor heel even best fanatiek: ik waste bijvoorbeeld met koud water af, tot woede van mijn broer want dat viel natuurlijk niet af te drogen.

Door: Nienke Westerbeek

Nu was ik als puber eigenlijk sowieso heel groen. Per ongeluk. Ik ben opgegroeid zonder auto, dus fiets en OV waren mijn dagelijkse realiteit. In een gezin met een bescheiden inkomen en vijf kinderen kreeg ik nooit veel kleren, aten we nooit veel vlees en gingen we fietsend in Nederland op vakantie. Cadeaupapiertjes werden zorgvuldig bewaard voor een volgende keer. Appels raapten we bij een bevriende fruitteler en seizoensgebonden groenten waren het goedkoopst, dus altijd lekker uit Nederland.

Moeilijke keuzes

Maar met de welvaart kwam de overbelasting. Bij onze eerste verre reizen kwam het niet in me op dat ik daarmee het klimaat tekort deed. Bij het kopen van kleding, viel het kwartje niet echt met betrekking tot uitbuiting. Met de opwarming van de aarde had ik niet goed door dat juist de allerarmsten hier het meest onder te lijden zouden krijgen. Groen zijn vond ik een mooie hobby voor anderen. Ik vond dat ik met het kopen van duurzame koffie en het scheiden van afval al een leuke poging deed.

Tot Martine Vonk me een keer uitlegde dat duurzaamheid alles te maken had met gerechtigheid. Daar werd ik bewust onbekwaam. Voor veel delen in mijn leven geldt dat eigenlijk nog steeds. Hoe meer ik lees, hoe meer ik ontdek hoe moeilijk het is om echt goede keuzes te maken.

Ledverlichting op kantoor

Ik ben wel heel bij met de keuzes die we binnen Compassion Nederland gemaakt hebben. Door het hele pand ledverlichting bijvoorbeeld. Scheelt ook veel geld, dat is mooi meegenomen. Dat kan dan onder andere weer via A Rocha naar de compensatie voor alle vluchten die we maken als organisatie. We drinken eerlijke koffie, bij interne lunches bieden we in principe geen vlees of vis aan, we proberen biologisch en lokaal eten in te kopen. Alle kleding in de webshop is fair gemaakt. Internationaal zetten we het onderwerp keer op keer op de agenda. Binnen Europa reizen we in principe niet met het vliegtuig. Onze nieuwe leaseauto’s zijn elektrisch en we blijven verder zoeken naar mogelijkheden om verder te verduurzamen.

Composthoop in de tuin

Ook in mijn privé-leven zet ik stappen. Kleine, maar beter dat dan niets. Ik probeer zoveel mogelijk kleding tweedehands aan te schaffen, we hebben een composthoop in de tuin en sowieso veel aandacht voor insecten. We hebben rekeningen bij de ASN-bank en we hebben al heel lang groene energie. Chocola is, als het niet ergens in zit, altijd fairtrade, we zijn veel minder vlees gaan eten en anders zo veel mogelijk biologisch.

Deze bucketlist helpt me om steeds weer een volgend stapje te zetten. Zolang we met elkaar de goede kant op blijven lopen, is er hoop.

Nienke Westerbeek in Kenia

Nienke Westerbeek werd in 2015 directeur van Compassion Nederland. Compassion is partner van Micha Nederland. Nienke is getrouwd met Ronald Westerbeek en heeft twee dochters.

Gerelateerd