All about fair fashion

Wat leuk om me te mogen voorstellen als gastblogger voor Micha Nederland! Daar gaan we: Ik ben Lidia en voor mij is het ‘All about fair fashion!’ Dat is natuurlijk een beetje kort door de bocht, want ik ben ook nog getrouwd met de leukste kerel, Wilco en heb drie lieve kids. Fair fashion, of op zijn Nederlands, eerlijke kleding is een onderwerp waar ik veel over praat en schrijf op mijn website allaboutfairfashion.nl

 

Waarom vind ik dit zo’n belangrijk onderwerp? Dat is eigenlijk omdat ik weet dat onze kleding met mensenhanden gemaakt is. De mensen die dit doen krijgen meestal een hongerloon, hun kinderen kunnen niet naar school, er zijn geen vakbonden en mishandelingen op de werkvloer zijn aan de orde van de dag. Als ik door een reguliere kledingwinkel loop dan zie ik dit voor me en dat maakt het moeilijk voor mij om kleding te kopen waarvan ik niet weet hoe het gemaakt is.

 

Moderne slavernij

Ook wil ik als gelovige vooropgaan in het ‘bestrijden’ van deze moderne slavernij. Ik geloof dat God ieder mens waardevol gemaakt heeft. Daarom vind ik het ook erg dat mijn koopgedrag nadelige invloed heeft op iemand aan de andere kant van de wereld. Dat hij of zij daarvoor onder arme omstandigheden moet leven. Ik denk dat we als christen ook in ons winkelgedrag heel concreet de barmhartigheid van Jezus kunnen laten zien. Hoe dat kan, daar ga ik hopelijk nog veel over schrijven.

 

One dress

Omdat ik duurzaamheid in de kledingindustrie zo belangrijk vind heb ik dit jaar een actie bedacht om meer aandacht te vragen voor dit onderwerp. Ik draag een jaar lang dezelfde jurk. Bijna iedere week schrijf ik een online dagboek hierover in de hoop dat dit mensen aan het denken zet. Waar komt mijn kleding vandaan? Hoeveel kleding heb ik eigenlijk? Wie heeft mijn kleding gemaakt? Met deze actie hoop ik ook een mooi geldbedrag op te halen voor Solidaridad, een maatschappelijke organisatie die zich concreet bezighoudt met de katoen en textiel keten.

 

Wil je alvast een tip?

Veel mensen weten nog niet zoveel van dit onderwerp. Grote kans dat het je raakt of aan het denken zet. Als je al heel concreet iets wil doen: koop dan het eerstvolgende kledingstuk tweedehands of van een eerlijk kledingmerk.

 

Lidia is een van onze bloggers en schrijft een keer per twee maanden over haar ervaringen met de kledingindustrie. Ze draagt een jaar lang dezelfde jurk en blogt daarover.