12 miljard aan armen of feestje?

Elke kerst staan er mensen op mijn cadeaulijstje die er niet op zouden hoeven te staan, omdat zij alles al hebben wat zij willen en nodig hebben. Zij staan op mijn lijstje omdat ik van ze houd.
Er is echter een groep mensen die ik niet persoonlijk ken, maar waarvan ik weet dat zij mijn kerstcadeautjes hard nodig hebben. Zij staan op mijn lijstje omdat ik weet dat God van ze houd.

 

Ik geniet enorm van het kerstfeest. Elk jaar kijk ik uit naar de lichtjes, het samenzijn, de kerstmuziek, de sneeuw buiten en de warmte binnen. Vrijwel iedereen doet zijn best om er iets moois van te maken. We willen dat kerst betekenisvol is. Vol warmte en licht.

Ik vind het heerlijk om erbij stil te staan dat God naar de aarde kwam, als een baby zo klein en kwetsbaar. Omdat Hij bij ons wilt zijn.
Jezus kwam in een wereld die lijdt en redding nodig heeft. Jezus kwam om licht te zijn in de duisternis. Jezus bracht hoop en leven.

 

All I want for Christmas
Dat hebben we hard nodig in een wereld waar vandaag de dag 27 miljoen mensen als slaaf gehouden worden. Daarvan worden er elk jaar meer dan 2 miljoen kinderen uitgebuit in de commerciële seksindustrie. Zij worden gehouden in de meest duistere plekken, zonder hoop. Wat zouden zij dit kerstfeest willen?

 

120 miljoen
In Nederland wordt er ongeveer 12 miljard uitgegeven aan het kerstfeest. Wat als we 1% daarvan niet zouden besteden aan extra kerstversiering, koekjes en dat cadeautje wat de ander niet nodig heeft? Wat als we 1% zouden geven aan de armen en onderdrukten. Deze 120 miljoen betekent 90.000 reddingsoperaties, waarbij slachtoffers van slavernij bevrijd worden.
Wat als we minder zouden uitgeven aan cadeautjes tijdens kerst en wat we besparen geven aan de hongerige, de zieke, de gevangene, de onderdrukte?

 

Koelkast
Kennissen van mij willen dit principe graag delen met hun kinderen en hebben hiervoor een leuk project bedacht. Alles wat zij uitsparen houden ze bij met een metertje op de koelkast. Als ze ervoor kiezen geen chocolademelk in de stad te drinken maar thuis, dan komt de bespaarde 4 euro op de meter erbij. Het gespaarde bedrag is bestemd voor de mensen die het harder nodig hebben. De kinderen worden hier heel creatief van en vinden het leuk om te besparen om het metertje te zien groeien.

Ik besef dat sommigen van ons niet veel extra te geven hebben, ook niet met kerstmis. Als we geen geld of producten kunnen doneren, laten we tijd en aandacht doneren aan de mensen die dat nodig hebben. Onze tijd, energie en zorg zijn te waardevol om niet weg te geven.

 

Zelf
Dat is wat Jezus deed, Hij gaf Zichzelf. Zo vierde Hij kerst. Als Immanuel: God Zelf met ons. De God Die 2000 jaar geleden op aarde kwam, komt nog steeds. Dagelijks, door jou en mij heen. Hij
is met ons. En door ons heen wilt Hij aan een wereld die lijdt laten zien dat Hij redt. Met Hem kunnen we letterlijk licht zijn in de meest duistere gebieden en hoop brengen aan de mannen, vrouwen, jongens en meisjes die dat heel hard nodig hebben.

Dat zou pas echt een mooie kerst zijn.

 

Auteur Caroly Houmes is directeur van International Justice Mission Nederland (IJM), een christelijke mensenrechtenorganisatie